Ureavaahto on helppo sekoittaa lahottajasienen kasvustoon.

Kiinteistö- ja asuntokauppaan liittyvät kuntotarkastukset ovat Suomen Rakennuskonservoinnin erikoisosaamista. Tarjoamme osaamistamme pääsääntöisesti 1950-luvulla rakennettuihin ja sitä vanhempiin rakennuksiin. Koska olemme erikoistuneet vanhoihin rakennuksiin, niin tunnemme vanhojen rakennusten ongelmakohdat, riskirakenteet sekä vaurioitumismekanismit parhaalla mahdollisella tavalla.

Talon ostaminen on elämän suurin hankinta, joten apuna kannattaa käyttää parasta mahdollista osaamista. Kuntotarkastuksemme eivät ole teknisten käyttöikien luettelointia rasti ruutuun periaatteella, vaan vaurioiden, ongelmien ja epäkohtien paikallistamista. Viat ja ominaisuudet eivät ole sama asia, mutta niistä molemmista on hyvä kertoa kuntotarkastuksen yhteydessä, jotta ostaja tietää, mitä on ostamassa ja myyjä tietää, mitä on myymässä.

Hyvin tehty kuntotarkastus palvelee kiinteistökaupan molempia osapuolia, myyjää sekä ostajaehdokasta. Mitä paremmin kuntotarkastus on tehty, niin sitä vähemmän ostajalle tulee yllätyksiä ja mitä vähemmän ostajalle tulee yllätyksiä, niin sitä vähemmän myyjän puhelin soi kauppojen jälkeen. Huonosti tehty ja ympäripyöreä kuntotarkastus palvelee lähinnä kiinteistönvälittäjää, joka saa palkkansa välityspalkkion muodossa. Kokemukseni kautta suosittelen käyttämään itselle sopivaa kuntotarkastajaa ja välttämään kiinteistönvälittäjien suosittelemia. Mikäli kiinteistönvälittäjä ei halua käyttää palvelujamme, niin toimitamme enemmän kuin mielellämme kiinteistönvälittäjälle aiempia kuntotarkasturaportteja osoittaaksemme osaamisemme. Toisinaan osa kiinteistönvälittäjistä vieroksuu liian kattavia ja tunnollisia kuntotarkastajia, sillä liian hyvä tarkastaja on "kaupantappajan" maineessa.

Annamme kuntotarkastuksen yhteydessä aina korjausohjeet, joten kuntotarkastuksesta on konkreettista apua rakennuksen ostamisen jälkeen. Tämä on poikkeuksellinen tapa toimia, mutta siitä huolimatta edustamme markkinoiden hintahaitarin edullisempaa puolta. Korjausohjeistuksessa otamme huomioon asiakkaan toiveet ja asenteen rakennusta kohtaan. Vältämme ylikorjaamista, mutta hyväksymme ja ymmärrämme nykyasumisen realiteetit.

Yleensä 60-90 sivua pitkä kirjallinen raportti kohteen kunnosta, vaurioista ja ongelmista korjausehdotuksineen maksaa veroineen 1 500 - 2 000 euroa + matkakustannukset, mutta pyydettäessä annan myös kiinteähintaisen tarjouksen kuntotarkastuksen laatimisesta. Matkakustannuksia veloitamme 0,31 € / km. Kuntotarkastuksen hinta riippuu rakennuksen koosta, rakenteista, esteettömyydestä, sovituista tutkintamenetelmistä ja kirjallisen raportin laajuudesta. Tavallinen kuntotarkastus suoritetaan aistinvaraisesti eli rakenteita ei avata, mutta palveluihimme kuuluvat myös kuntotutkimukset, joissa rakenteita avataan. Kuntotutkimus on huomattavasti kattavampi tarkastusmuoto, jossa rakennuksen kunnosta sekä rakenteista saadaan parempi käsitys. Kuntotutkimusta ei suoriteta koko rakennukselle, vaan rakennuksen valittuihin osiin, kuten alapohja- tai seinärakenteeseen. Toimitan sähköpostilla mielelläni aikaisempia kuntotarkastusraportteja hintatietoineen asiakkaalle nähtäväksi, jotta asiakas voi itse varmistua saamansa palvelun laadusta.