Henkilöhistoria


Niko Palonen, syntynyt 1980.


Olen vanhoihin rakennuksiin erikoistunut kuntotarkastaja ja suunnittelija. Tarkastan ja suunnittelen vain 1950-luvulla ja sitä ennen rakennettujen rakennusten kuntoa sekä kunnostamista. Olen alkanut kouluttua alalle 2000-luvun taitteessa ja vuodesta 2008 alkaen olen työskennellyt päätoimisesti vanhojen rakennusten parissa. Tätä aiemmin työskentelin sivutoimisesti alalla opintojeni ohessa. Vanhojen rakennusten kuntotarkastuksiin sekä suunnitteluun keskittyvän yritykseni, Suomen Rakennuskonservoinnin, olen perustanut vuonna 2012.

 

Minulla on mittava työkokemus ja koulutus vanhoihin rakennuksiin liittyen. Tämän lisäksi myös uudisrakentaminen kiinnostaa minua, joten seuraan aktiivisesti rakentamiseen liittyviä asioita ja olen kouluttautunut myös uudisrakentamisen saralla. Asiakkaitani ovat tavallisten yksityisten ihmisten lisäksi myös erilaiset yhdistykset, seurakunnat, yritykset, taloyhtiöt, kunnat ja museot. Asiakkaitani ovat mm. Senaatti-kiinteistöt, Koneen Säätiö, Päijänne-Leader, Eurajoen seurakunta, Uudenkaupungin seurakunta, Rauman kaupunki, Lappeenrannan museo, Akaan kaupunki, Sastamalan kaupunki jne.

 

Koulutukseltani olen:

Restaurointirakentamisen artesaani, Ilmajoen käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, 2004

Rakennuskonservaattori, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, 2008

Restaurointikisälli, Sedu aikuiskoulutus, 2009

Rakennusinsinööri, Tampereen ammattikorkeakoulu, 2016

Restaurointimestari, Turun Ammattiopistosäätiö, 2019

Rakennusterveysasiantuntija, Turun ammattikorkeakoulu, (valmistun joulukuussa 2023)


Varsinaisten koulutusten lisäksi olen vuonna 2020 saanut oikeuden toimia HTT-tavarantarkastajana, jonka erikoistumisalaa ovat vanhojen rakennusten rakennustekniikka. Koulutushistoriani keskittyy vanhoihin rakennuksiin ja niiden rakenteisiin, vaurioihin ja kunnostamiseen. Olen aiemmin työskennellyt esimerkiksi Vanhan Rauman maailmanperintökohteen neuvonta-arkkitehtina sekä korjausneuvojana ja Nakkilan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa restaurointikisällien opettajana, jossa olen opettanut mm. vanhojen rakennusten kuntotarkastusten suorittamista sekä rakennusten vaurioitumismekanismeja ja kunnostamista. Alalle liittyen olen tehnyt useita erilaisia julkaisuja sekä luennoinut erilaisissa tilaisuuksissa.


Opiskeluiden ohessa olen toiminut kirvesmiehena, joka on keskittynyt vanhojen rakennusten kunnostamiseen. Työkohteita on kertynyt hyvin laaja-alaisesti multapenkkirakenteista pärekattoon unohtamatta kuitenkaan esimerkiksi märkätilojen toteutuksia. Vuonna 2008 aloitin siirtämään vanhaa hirsikehikkoa uudelle paikalle itselleni omakotitalolle. Tämä ikuisuusprojekti on niitä kuuluisia viimeisiä listoja vaille valmis.


Koen erityisen tärkeäksi sen, että henkilö, joka neuvoo muita tekemään asioita tietyllä tavalla, osaa ne itse tehdä. Näin varmistutaan siitä, että neuvot ja ohjeet ovat kustannustehokkaasti toteutettavissa myös käytännössä, eikä vain romanttisina visioina omenapuiden kukkiessa. Suosin hengittäviä rakenteita sekä materiaaleja, mutta jos jokin rakenne tai tila on tehtävä SPU-levyllä tai mineraalivillalla sekä höyrynsulkumuovilla, niin en asiaa kavahda.

Vaikka hengittävät rakenteet ja materiaalit ovatkin ensisijainen valintani, niin toisinaan asiakkaan tai kohteen vaatimuksista johtuen on käytettävä tiiviitä materiaaleja.