Henkilöhistoria

Niko Palonen, syntynyt 1980.

Olen valmistunut rakennusinsinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulusta keväällä 2016. Seinäjoen ammattikorkeakoulusta olen valmistunut rakennuskonservaattoriksi 2008, jonka jälkeen suoritin restaurointikisällin ammattitutkinnon Sedussa. Ennen Seinäjokea valmistuin restaurointirakentajaksi Ilmajoen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Olen aina pitänyt uusien asioiden opiskelusta, joten uskon vielä jatkossakin kouluttautuvani lisää. Ajatuksissani kiiltää kirkkaana visio restaurointimestarin tutkinnost, mutta todennäköisesti tätä ennen suoritan ylemmän AMK-tutkinnon rakennustekniikan alalla sekä sisäilma-asiantuntijan koulutuksen.

Työkokemukseni on hyvin laaja-alaista rakennetun ympäristön saralla. Olen toiminut kolmen eri kaupungin rakennusvalvonnassa erilaisissa tehtävissä, joista mainittakoon Vanhan Rauman neuvonta-arkkitehdin vuorotteluvapaan sijaisuus, jolloin vastasin yhden maailmanperintökohteista eli Vanhan Rauman, korjausrakentamisesta sekä uudisrakentamisen ohjauksesta. Tätä aiemmin toimein Nakkilan käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa restaurointikisällien opettajana. Tällä hetkellä toimin mm. sivutoimisena korjaussuunnittelijana Päijänne-Leader ry:ssä.

Opiskeluiden ohessa olen toiminut kirvesmiehenä, joka on keskittynyt vanhojen rakennusten kunnostamiseen. Työkohteita on hyvin laaja-alaisesti multapenkkirakenteista pärekattoon unohtamatta kuitenkaan esimerkiksi märkätilojen toteutuksia. Vuonna 2008 aloitin siirtämään vanhaa hirsikehikkoa uudelle paikalle itselleni omakotitaloksi.

Koen erityisen tärkeäksi sen, että henkilö, joka neuvoo muita tekemään asioita tietyllä tavalla, osaa ne itse tehdä. Näin varmistutaan siitä, että neuvot ja ohjeet ovat kustannustehokkaasti toteutettavissa myös käytännössä, eikä vain romanttisina visioina omenapuiden kukkiessa. Suosin hengittäviä rakenteita sekä materiaaleja, mutta jos jokin rakenne tai tila on tehtävä SPU-levyllä tai mineraalivillalla sekä höyrynsulkumuovilla, niin en asiaa kavahda.

Vaikka hengittävät rakenteet ja materiaalit ovatkin ensisijainen valintani, niin toisinaan asiakkaan tai kohteen vaatimuksista johtuen on käytettävä tiiviitä materiaaleja.